Nakon dužeg vremena ponovno smo se pojavili u eteru na KV valovima. Razlog je bio ovogodišnje ARRL DX natjecanje, SSB dio. Akteri natjecanja bili smo Zlatko 9A2EU i moja malenkost. Bio je to dogovor na brzinu, tipa: ..." možeš?... mogu?... čujemo se ujutro...".  Došla je i subota, odradili smo kratku mobitel koordinaciju gdje je pao dogovor da ću ja prvi do mjesta događaja, a Zlatko nakon što obavi privatne poslove. Budući sam prvi došao, bilo je oko 12 sati, sredio sam setup kako vrsni natjecatelj Zlatko ne bi imao problema u radu. Kao i prije dvije godine za vrijeme CQ WW SSB kontesta, i ovog puta je korišten FT-2000 sa Heil Sound slušalicama i HC5 mikrofonom, 2. elementni kvad za 14/21/28 MHz te, ovoga puta i linearno pojačalo Heatkit SB-200. Iako je pojačalo načeo zub vremena, bez problema je davalo otprilike 500 W vršne snage na 20 i 15 metarskom bandu. Na 10 metara je filterski dio pojačala razdešen što je onemogućilo prilagodbu zlaznog stupnja anteni i ulaznog uređaju. Na svu sreću su propagacije na 10 metara bile slabe i tu nismo trošili puno vremena, lažem potrošili smo previše, o tome kasnije. Kontest loger je i ovoga puta bio N1MM, besplatan ali dobar program koji je

 korišten za upravljanje uređajem i za spajanje na DX klaster, te kao papiga. Budući je samo moj glas snimljen i korišten u kontestu, možemo reći da je Zlatko radio pod krinkom :-).

Dok je Zlatkovog dolaska oko 15 sati, napravio sam oko stotinjak veza za nešto više od sat vremena rada. Zlatko je preuzeo štafetu a ja sam se uputio na rođendanske aktivnosti. Do povratka u klub u oko 18 sati odrađeno je još oko 300 veza iako je Zlatko je za vrijeme moje odsutnosti imao problema sa CAT komunikacijom uređaja i računala radi moje nepažnje. Naime, budući smo imali problema sa RFI smetnjama, postavljao sam feritne kopče na priključne kabele od tipkovnice i miša i isključio jedan komandni kabel koji je bio spojen na FT-2000. Kako smo pozivali na uvijek istoj frekvenciji, nije na vrijeme uočeno da komanda ne radi, tako da sam Zlatka malo zakinuo u komforu rada. Kraj dana smo završili na 466 odrađenih konakata. Sutradan sam opet prvi stigao u PPS i uhvatio nešto više od stotinu kontakata do dolaska zamjene. Zlatko je nastavio i napravio još 150 veza do 19 sati navečer. Tako malen broj pripisujemo izletu na 10 metara gdje su bile loše propagacije i nismo imali snage. Izgubili smo sat i pol vremena za 10 veza, ali nema veze, to su ipak množitelji :-). Iza 19 sati sam preuzeo palicu i pozivajući na 21 MHz uspio naraviti još 90 veza do ukupnih 794.

Ako bude volje i vremena, postoje šanse da nas čujete u eteru krajem trećeg mjeseca u CQ WW WPX kontestu. Do tada možete pogledati i prvi dio kratkog filma za kojeg sam snimio za vrijeme dok je Zlatko uživao u manjoj gužvi na bandu.

 

Davor, 9A5ADH