QTH

HRSVKS

U subotu 25. 04. 2009., od 11:00, do 13:00 sati, u sklopu HRSVKS (Hrvatski radioamaterski sustav veza u kriznim situacijama), održana je Vježba "Ston 2009". Mjesto oržavanja je bila livada na desnoj strani neposredno do ulaza na ŠRC Jarun. Organizator vježbe je bio HRS (Hrvatski radioamaterski savez) i DUZS (Državni ured za zaštitu i spašavanje). Pretpostavljena situacija na kojoj se temeljila vježba je Potres na području Splitsko dalmatinske županije s epicentrom zapadno od Dubrovnika. Vježba je imala za cilj uvid u aktualne mogućnosti članova HRS-a za

organizaciju i osiguranje sustava prijenosa podataka (informacija, zapovjedi, zahtjeva za pomoć) u sustavu zaštite i spašavanja. U vježbi su se provjerile govorne i digitalne komunikacije na kratkom valu, UKV-u i na višim frekvencijama. Iskustva stečena u vježbi koristiti će se kod izrade Plana djelovanja HRS-a u sustavu zaštite i spašavanja, odnosno konačne verzije HRSVKS. Iako su učesnici u vježbi bili definirani; centralna stanica 9A0HRS te regionalni centri Split 9A0ST, Rijeka 9A0RI, Osijek 9A0OS iZagreb 9A0ZG, javljanje i drugih hrvatskih operatora, koji nisu izravno uključeni, bilo je dobrodošlo. Odazvalo se nekoliko stotina radioamatera kojima se je pridružio naš radio klub. Održali smo vezu sa postajom 9A0HRS na frekvenciji 3.675 MHz, SSB vrstom rada i time doprinjeli uspješnom održavanju vježbe. Naš član 9A5JA Chip radio je s Jaruna na 144 MHz i 432 MHz pod regionalnom oznakom 9A0ZG. Slike s događanja pogledajte u galeriji.


Izvor Hrvatski radioamaterski savez: "Vježba "Ston 2009", koja će održati 25. travnja 2009. godine, od 11:00, do 13:00 sati, imati će za cilj uvid u aktualne mogućnosti članova HRS-a za organizaciju i osiguranje sustava prijenosa podataka (informacija, zapovjedi, zahtjeva za pomoć) u sustavu zaštite i spašavanja. U vježbi će se provjeriti govorne i digitalne komunikacije na kratkom valu, UKV-u i na višim frekvencijama. Iskustva stečena u vježbi koristiti će se kod izrade Plana djelovanja HRS-a u sustavu zaštite i spašavanja, odnosno konačne verzije HRSVKS. Iako su učesnici u vježbi definirani, javljanje i drugih hrvatskih operatora, koji nisu izravno uključeni, dobrodošlo je."